Pamětníci na rekolech

Studenti Gymnázia Paměti národa a společnost Rekola vám s potěšením oznamují nově vzniklý historicky vzdělávací projekt; Pamětníci na Rekolech. Tato nová iniciativa studentů 3. ročníku gymnázia spojuje vzdělávání a poznávání kulturního i historického aspektu naší krásné země s cílem připomenout si pamětníky, kteří stále odehrávají klíčovou roli v naší historii.

V rámci semináře Paměť národa studenti pojmenovali 23 sdílených kol provozovaných společností Rekola podle osobností, které zažili významné události československých dějin, v rámci databáze Paměti národa. Každý pamětník byl vybrán na základě výběru studentů gymnázia Paměti národa, a dále konzultován s vedoucím práce, odborníkem na 20. století z Post Bellum. Jednotliví pamětníci mají za cíl reprezentovat jednotlivá palčivá témata moderních dějin Česka. Ať se jedná o sudetské Němce, jenž prožili během jejich života různé etapy česko-německého pohraničního soužití, poúnorový československý disidenty, či uprchlíky, jenž do Československa přijeli hledat své zázemí před válkou. 

Tato iniciativa má za cíl propojit mladou generaci s tou starší díky atraktivnímu alternativnímu městskému způsobu mobility – sdílená kola. Společnost Rekola přislíbila podporovat tuto iniciativu poskytováním speciálně zajištěných kol a technické podpory pro udržení pojmenovaných kol v optimálním stav.

Jan Střecha – Marketingové řídítko, říká o projektu toto: 

V Rekolech vždy rádi podpoříme mladý studentský projekt, pokud můžeme. Přeci jen Rekola začínala jako projekt velmi mladých lidí, kteří chtěli změnit své okolí. Zviditelnit naše hrdinné spoluobčany pro nás bylo jasnou volbou. Každé růžové kolo má své unikátní jméno. Od září jsme postupně upravovali formu naší spolupráce, původní myšlenkou bylo kola pouze přejmenovat, nakonec jsme se však dohodli na fyzickém polepení bočnic košíků, které mohou vnímat i kolemjdoucí a není určeno pouze lidem, kteří růžová kola využívají. Poskytli jsme možnost polepit celkem 23 kol odkazy na jednotlivé příběhy. Spolupráce s Rosťou, Dávidem a Cyrilem byla skvělá a profesionální spolupráce a komunikace – od úvodního e-mailu po lepení polepů v prostorách naší žižkovské dílny.
Projekt Pamětníci na Rekolech jede od začátku roku 2024. Díky projektu široká veřejnost si bude moci na vlastní kůži poznat historii našich hrdinů a hrdinek.

Více informací na stránce https://rekola.gympn.cz